Over de heemkundekring

Heemkunde is kennis hebben en vergaren van je eigen omgeving, de plek waar je woont, waar je thuis hoort. Bijvoorbeeld: wat was er vroeger op de plek waar nu jouw woning staat? Wie bestuurden het dorp? Wat zit of zat er in de grond waarover wij lopen? Wat voor mensen woonden hier vroeger en wat deden ze? We onderzoeken dus, we leggen vast en we leggen verslag om de geschiedenis levend te houden: van onze zeven dorpen, van de Maas die erlangs stroomt en van de polders, die dit prachtige stukje maaskant aan de andere kant begrenzen.

Half zeventiger jaren van de vorige eeuw werd de heemkundekring opgericht. Een aantal enthousiastelingen kwam in 1976 bij elkaar en een unieke vereniging was geboren. Uniek omdat het werkgebied zou gaan bestaan uit de zeven woonkernen behorende tot de toenmalige gemeente Lith: ’t Wild, Maren-Kessel, met zijn beide oude woonkernen, Lith, Lithoijen, Oijen en Teeffelen.

Waar de meeste heemkundekringen zich concentreren op een of twee dorpen, was er voor de leden van het eerste uur dus volop werk aan de winkel. En dat is tot op de dag van vandaag zo gebleven. Het ledenbestand is inmiddels gegroeid tot voorbij 200 en onder de vele actieve leden bevinden zich nog altijd de mensen van het eerste uur.