Quiz

Huur de quizkist voor slechts € 7,50 (per twee weken)
Prijs per stok bij aankoop € 4,00. Complete geschenkdoos met 7 stokken: € 26,00

Quizzen of kaarten? De geschiedenis van onze regio in een multifunctioneel kaart- en kwartetspel!

Ruim 50 mensen werkten mee aan de totstandkoming van een indrukwekkend kaart en kwartetspel waarmee je ook kunt quizzen. Zeven stokken zijn het maar liefst. Ze werden samengebracht in een prachtige geschenk-doos die werd voorzien van de logo’s en karakteristieken van de gemeente Lith en de gemeente Oss met daaronder het symbool voor verbinding: twee ringen. We schrijven dan ook december 2010, de maand dat de gemeente Lith bij de gemeente Oss werd gevoegd.  Maandenlang is er aan de kaartspelen gewerkt door zowel professionals als vrijwilligers en dankzij hen rolde er in december 2010 een prachtig collector’s item van de persen: de hierboven omschreven geschenkdoos met zeven stokken kaarten. Hierop staan feiten en afbeeldingen van de geschiedenis van beide gemeenten en van de plaatsen hierbinnen.

En je kunt er niet alleen mee kaarten maar ook kwartetten. Alle Azen hebben bijvoorbeeld betrekking op Geschiedenis, alle tienen op Natuur, de vieren op Ambachten, om er maar eens een paar te noemen. Maar dat is nog niet alles: op elke kaart staat een geschiedkundig weetje, waardoor je ze ook kunt gebruiken om thuis te Trivianten of om er je eigen quiz mee te maken.

Wij als heemkundekring hebben de quiz al uitgeprobeerd. Aan de hand van de kaarten werden er vragen met multiple choice antwoorden geformuleerd, en in elke woonkern werd een quizavond gespeeld die uiteindelijk leidde tot de grote finale in december 2010, waar een Osse onderscheiding – het gebogen zwaardje in de vorm van een speld – de hoofdprijs vormde, uitgereikt door burgemeester Herman Klitsie van Oss.

Na het afsluiten van de quizdagen ontwierp projectleider Barbara van Tuijl een quizkist waarmee scholen, verenigingen en andere gezelschappen hun eigen quiz kunnen organiseren. Dat kan een grote quiz zijn maar ook een quiz die bijvoorbeeld uitsluitend over één dorp of over één onderwerp gaat. Het bewijs dat geschiedenis en heemkunde ook op een speelse manier beleefd kunnen worden. En – nog leuker – er blijft altijd wel wat feitenkennis hangen! Iets voor de reünie, de familiedag, het jubileum of uw eigen evenement? Het spel en de mappen zijn te leen, voor 7,50. U kunt dan twee weken over de quizkist beschikken.

De quiz is te huur bij onze secretaris: De Band 49 in Lith, T 0412-481688 of bij het Stadsarchief Oss, Peperstraat 12, 5341 CZ Oss T 0412-629101